Jokaisella lapsella tulee olla oikeus laadukkaaseen, lapsen kasvua ja kehittymistä sekä hyvinvointia ja oppimista tukevaan varhaiskasvatukseen. Jotta varhaiskasvatus säilyy laadukkaana, päiväkotien ryhmäkoot eivät saa kasvaa. Tällä hetkellä päivähoito on maksutonta niille perheille, joilla on matalat kuukausitulot. Mielestäni voitaisiin asteittain siirtyä malliin, jossa tietty tuntimäärä varhaiskasvatusta olisi maksutonta kaikille lapsille, ja kiinteän tuntimäärän ylityksestä maksettaisiin päivähoitomaksua käytön mukaan. Näin varhaiskasvatus rinnastuisi maksuttomaan perusopetukseen.
Oulun kaupunki on rajannut lasten oikeutta subjektiiviseen päivähoitoon, jos vähintään toinen vanhemmista on kotona. Rajaus koskee vanhempia esim. tilanteissa, joissa vanhempi on perhevapaalla, työttömänä, epäsäännöllisessä tai osa-aikaisessa työssä tai perhe tarvitsee erityistä tukea. Subjektiivisessa päivähoito-oikeudessa on kuitenkin kyse lapsen, ei vanhemman, oikeudesta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Käytännössä subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoittamalla lasten yhdenvertaisuus ei toteudu. Rajaus hankaloittaa vaihtelevassa tai haastavassa elämäntilanteessa olevien lasten ja perheiden arkea sekä vaarantaa pienille lapsille tärkeät pysyvät hoito- ja kasvatussuhteet. Se ei ole kenenkään lapsen etu. Siksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen tulee mielestäni perua.
Oulun kaupunki tarjoaa perheille monenlaista ja monentasoista tukea niin lasten kasvatukseen kuin arjen hallintaan. Lapsiperheille tarkoitettua kunnallista kotiapua tulee saada matalilla kriteereillä ilman pelkoa lastensuojeluasiakkuudesta. Liian korkea hinta ei saa olla este olla ottamatta apua vastaan. Oppimisen tukipalveluihin tulee kiinnittää enemmän huomiota. Kouluissa tulee olla riittävät kouluterveydenhuollon resurssit sekä tarpeellinen määrä opinto-ohjaajia ja koulupsykologeja ja -kuraattoreita. Laadukas varhaiskasvatus sekä riittävät, matalan kynnyksen tukipalvelut edistävät merkittävästi lasten yhdenvertaisuutta sekä ehkäisevät syrjäytymistä.