Oulun tehtävä suunnitelmallista terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä vauvasta vaariin

Terveys- ja hyvinvointiala on voimakkaassa muutoksessa, kun painopiste siirtyy entistä enemmän sairauksien hoidosta ennaltaehkäisevien palveluratkaisujen kehittämiseen. Vaikka sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy sote-uudistuksen myötä maakunnan vastuulle, kunnalle jää olennainen vastuu kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tarkoittaa varhaista ja matalan kynnyksen tukea sekä ongelmien ennaltaehkäisyä.

Teknologinen kehitys on mahdollistanut kuntalaisten omaehtoisen terveyden seurannan ja sähköisiä itsehoitopalveluita tulee koko ajan lisää. Pelkkä kuntalaisten omaehtoinen terveydenedistäminen ei kuitenkaan riitä. Oulun tulee aktiivisesti tukea kuntalaisten terveydenedistämistä arjessaan.

Liikunta on luonnollisesti keskeisellä sijalla terveydenedistämisessä, onhan liikunnalla merkitystä useiden sairauksien ja oireiden ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Terveydenedistämistyötä voidaan tehdä matalan kynnyksen lähiliikuntamahdollisuuksia kehittämällä esimerkiksi moderneja urheilupuistoja rakentamalla. Luonnossa liikkuminen kohentaa tutkitusti paitsi fyysistä terveyttä, ennen kaikkea myös psyykkistä hyvinvointia. Siksi luonnonmukaisia metsiä ja viihtyisiä puistoalueita tulee sijaita myös lähellä Oulun keskustaa sekä muita asutuskeskittymiä. Terveydenedistämistyötä voidaan tehdä myös joukkoliikennettä ja kevyen liikenteen väyliä kehittämällä. Hyvin opastetut ja kunnostetut kevyen liikenteen väylät kannustavat kävelyyn ja pyöräilyyn läpi vuoden.

Myös hyvä ravitsemus edistää sekä terveyttä että hyvinvointia. Ruokaan liittyy myös yhteisöllisyys sekä kulttuuri- ja tapakasvatusta. Terveellinen ruoka kohentaa elämänlaatua ja parantaa arjen hallintaa. Oulun tulee hankinnoissaan suosia kotimaisia ja paikallisia raaka-aineita. Kouluruokailun tulee tutustuttaa lapsia myös terveellisiin ja monipuolisiin kasvisruokavaihtoehtoihin.

Kulttuuritarjonta ja erilaiset tapahtumat edistävät puolestaan psyykkistä terveyttä ja hyvinvointia sekä lisäävät osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kulttuuritarjonnan tulee olla monipuolista ja saavutettavaa. Kirjastojen tulee olla avoimia ja maksuttomia kuntalaisille sekä edistää kuntalaisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja elinikäiseen oppimiseen.

Fyysisen ja psyykkisen terveyden edistäminen on tärkeää, sillä runsas sairastavuus ja työkyvyttömyys tuottavat Oululle ja oululaisille ylimääräisiä kustannuksia, jotka ovat paljon suuremmat kuin mitä ennalta ehkäisevään terveydenedistämiseen kuluu. Käytännössä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä toteutetaan lukuisilla pienillä arjen asioilla, joista päätetään kuntapolitiikassa. Kannustamalla liikkumaan, luontokokemuksilla, hyvällä ravitsemuksella ja kulttuurielämyksillä Oulu voi ohjata kuntalaisia kohentamaan hyvinvointiaan, jos tahtotilaa vain on. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tulee olla Oulun päätöksenteon keskiössä.

P.S. Olen viiden tähden terveysehdokas sekä ehkäisevän työn ehdokas. Lue millaisiin terveyttä edistäviin ja päihdehaittojen ennaltaehkäiseviin toimiin olen sitoutunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *